reklam 1

26 Aralık 2014 Cuma

2014'ün En İyi Romanları;

Genellikle uzun zaman önce aramızdan ayrılan yazarların romanlarını okuyor olsam da yeni romanları da yakından takip ederim. Aslına bakarsanız geçen senenin en iyi kitap listelerini incelemek ve neler kaçırdığımı görmek en sevdiğim etkinliklerden biridir. Anladığım kadarıyla 2014 genç yazarlar ve ilk romanlar için güzel bir yıl olmuş. Ayrıca son yıllardaki listelerde gördüğümüz vampir furyası da bitmiş görünüyor ki bence çok sevindirici. Umarım yeni yazarlarla tanışmak için çok fazla beklemek zorunda kalmayız. Birkaç listeden küçük bir derleme yaptım; İşte 2014' ün en iyi romanları; 

Electric Literature, 2014'ün en iyilerini 25 kitaplık bir listede toplamış, ilk beş şöyle;
  • Boy, Snow, Bird, Helen Oyeyemi; 1984 doğumlu Helen Oyeyemi, Londra'da yaşayan Nijerya asıllı genç bir yazar. İlk romanı İkarus Kız, Literatür yayıncılıktan çıkmış. Beşinci romanıyla 2014'ün en iyiler listesine giren yazarı takip etmekte fayda var. Tabi ki yayımlayan bir yayın evi çıkarsa.
  • Nobody Is Ever Missing, Catherine Lacey; Yine genç ve ülkemizde henüz tanınmayan bir yazar. Makale ve kısa hikayeleri dergi ve gazetelerde uzun zamandır yayınlanan Lacey'in ilk romanı New York Times, The Wall Street Journal, The New Yorker, Publishers Weekly vs. eleştirmenlerinden epey övgü almış.
  • Faces in the Crowd, Valeria Luiselli; Üçüncü romanıyla iyi bir çıkış yapmış gibi görünüyor. Çok katmanlı romanı farklı diliyle dikkat çekmiş. Listemize ekleyelim.
  • Kinder Than Solitude, Yiyun Li; kitapları Türkçe hariç 20 dile çevrilen genç bir yazar daha. Hikayeleri ve diğer romanlarıyla ödüller almış. New Yorker tarafından 20 yaş altı 40 yazar arasında onun da ismi geçiyormuş. Ve okur yorumlarına bakacak olursak Yiyun Li'nin kitaplarını dilimize kazandırmamakla çok şey kaybediyoruz.
  • Preparation for the Next Life, Atticus Lish; Yazarın ikinci romanı; yorumlardan anladığım kadarıyla Amerikan rüyası hakkında epey gerçekçi bir tarza sahip. Atticus Lish'in biyografisini okuduğunuzda farklı yaşamları bünyesinde toplayan yazarın kitabı hakkındaki merakınız da artıyor.
Listenin devamını merak edenler için; http://electricliterature.com/electric-literatures-25-best-novels-of-2014/

The New York Times editörleri tarafından seçilen en iyiler listesi;

  • All Our Names, Dinaw Mengestu; Düşlediğimiz Cennet romanı Nemesis kitaptan yayımlanan Dinaw Mengestu'nun yeni romanın teması 1970' lerin Amerika'sında, göçmenlik, farklı dünyalar ve tabi ki aşk. Yazarın geleceğin önemli romancıları arasında sayıldığını da ekleyeyim.
  • All The Birds, Singing, Evie Wyld;Nihayet listelerde dilimizde yayımlanan bir romana rastladım. Kuşlar Öterken adıyla yayımlanan roman Yabancı/roman dizisinden çıkmış. Bu durumda okumamak için bir bahane kalmıyor.
  • The Bone Clocks, David Mitchell; Bulut Atlası ile tanınan David Mitchell, pek çok kitabı ülkemizde de yayımlanan bir yazar. Bu durumda yeni romanı da eminim kısa zamanda okuyucusuna ulaşır. Benim takip ettiğim yazarlardan olmasa da sevenlerine şimdiden duyurayım.
  • The Book of the Strange New Things, Michel Faber; Faber, çok merak etmeme rağmen henüz okuma fırsatı bulamadığım yazarlardan. Sel yayıncılık tarafından birçok kitabı basılan Faber'in yeni romanı da oldukça enteresan gibi. Türkçesi gelene kadar daha önce yayınlananlardan başlayabilirim.
  • Colorless Tsukuru Tazaki and His years of Pilgrimage, Haruki Murakami; Gayet iyi tanıdığımız yazarlardan biri olan Murakami'nin kapışılan romanı, Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları ismiyle Doğan Kitap'tan çıktı.

Listenin devamını merak edenler için adres şöyle; http://mobile.nytimes.com/2014/12/07/books/review/100-notable-books-of-2014.html?referrer=&_r=0

The Washington Post;
  • All My Sorrows, Miriam Toews; Henüz kitaplarını tanıyamadığımız Miriam Toews Kanada'nın sevilen yazarlarındanmış. Dilimize çevrilmemiş birçok romanı bulunan yazarın son kitabı da hem okuyucularından çok iyi tepkiler almış hem de The Washington Post listesine girmiş.
  • All Our Names, Dinaw Mengestu; Daha önce bahsettiğim roman birçok listede ilk sıralarda yer alıyor.
  • All the Light We Cannot See, Anthony Doerr; 2. Dünya savaşında geçen roman, National Book Awards finalistlerindenmiş. Yorumlara bakarsak okuyucuları fena halde etkilemiş görünüyor. Bizde henüz yayınlanmamış. Beklemeye devam.
  • The Assassination of Margaret Thatcher, Hilary Mantel;Yazarın Kurtlar Hanedanı romanı Artemis yayınlarından çıkmış. Tarihi romanlarıyla tanınan Martel'in yeni kitabı kısa hikayelerden oluşuyor.
Listenin tümünü merak edenler için; http://www.washingtonpost.com/entertainment/books/the-top-50-fiction-books-for-2014/2014/11/20/606800ac-3dc6-11e4-b03f-de718edeb92f_story.html


Goodreads okuyucularının seçtiği en iyiler listesi;
  • Landline, Rainbow Rowell; Romanları New York Times en çok satanlar listesine giren yazarın 2014 yayımlanan yeni romanı evlilik ve ilişkiler üstüneymiş.
  • Mr. Mercedes, Stephan King; Her zaman güvenebileceğiniz tanıdık bir isimden yine okuyucusundan tam not alan bir roman. Türden epey uzaklaşsam da merak uyandırıcı olduğunu söylemem gerek.
  • All the Light We Cannot See, Anthony Doerr; Listelerin ortak kitabını okumak artık şart oldu.
  • The Romanov Sisters, Helen Rappaport; Rus devrimi sırasında öldürülen Çar ve ailesi görünüşe bakılırsa edebiyatın popüler konularından biri olmaya devam ediyor. Tarihi romanlardan hoşlananlar için iyi bir seçenek olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder